vineri, 23 martie 2012

A deveni Maestru

Poate ca termenul de profesor ar fi cea mai buna traducere intrebuintata. In uzanta, o persoana care cunoaste sistemul Reiki si care poate instrui si da mai departe acordajele este numit “Maestru” Reiki. Realitatea este ca, in ciuda eforturilor de a face Reiki complicat, este foarte, foarte simplu. Functioneaza cel mai bine cand eu-l nostru lucreaza cel mai putin. Pe de-o parte, sunt cu adevarat oameni dedicati, care au lucrat spre perfectiune, care intrupeaza principiile si sunt buni profesori. Pe de alta parte, sunt altii care isi sustin ego-ul cu titlul de “maestru”. Tehnic vorbind, oricine are gradul III este considerat un “maestru”. Se pare ca oamenii au pareri bine inchegate in legatura cu ce reprezinta un “maestru” Reiki. In mod obisnuit, in Vest, in sistemele Usui Shiki Ryoho si Usui/Tibetan, “maiestria” Reiki nu inseamna o dezvoltare spirituala avansata, iluminare, un caracter moral superior sau virtute. Inseamna ca ai primit gradul III de acordaje, cunosti sistemul si poti da mai departe acordaje altora. Nimic mai mult sau mai putin de atat.
Este important de notat ca in America si in Vest, in ciuda eforturilor unora, a fi maestru Reiki nu implica arta spirituala. Sunt maestri spirituali care sunt Maestri Reiki, dar ei sunt exceptia si nu regula. Reiki este o experienta spirituala minunata. Sa nu uitam intentia originala a sistemului, comparativ cu modul cum a evoulat in Vest.
Se pare ca in Vest, a fi Maestru este diferit fata de ce reprezinta in Japonia. In Japonia se spune ca trebuie sa iti demonstrezi competenta inainte sa ti se spuna ca poti lua grade aditionale. In America este exact invers. Iei gradul si, in mod optimist, ajungi sa inveti si sa cresti. Acordajele nu confera "maiestrie" nimanui. Unii "Maestrii" spun studentilor lor "discipoli". Cateva zile de instruire in gradul I, cateva in gradul II si alte cateva zile in gradul III nu este deloc suficient sa pretinzi maiestria. Este cu atat mai fals sa spui celor pe care ii instruiesti discipoli, avand in vedere ca "maiestria" nu te indreptateste sa ai discipoli.

In forma originala, Reiki a fost o cale de iluminare. Principiile existau ca sa te ajute sa mentii o focalizare spirituala. Practicand Hatsurei Ho (o tehnica de meditatie puternica) era o cale pentru tine de a dezvolta conectarea ta cu sursa Reiki si de a opri mintea si de a iti dezvolta canalul Reiki. Practica ajuta la eliminarea furiei, ingrijorarilor si de a inainta in lucrul spiritual si de a dezvolta compasiunea. Se tineau intalniri saptamanale pentru a practica Shuyo-ho ca grup si pentru a primi Reiju (Reiju a fost precursorul vesticelor acordaje). Nu era o religie, ci o cale de trezire catre scopurile vietii si a sufletului tau si de a raspandi vindecarea. Ca practica spirituala, se combina cu orice practica spirituala sau religioasa si se completeaza reciproc.

In Vest, aceste practici au fost uitate, lasand doar sistemul de acordaje, simbolurile, pozitiile mainilor si cele cinci principii. Aspectul spiritual al Reiki-ului este foarte puternic si, cel mai probabil, acesta este motivul pentru care oamenii incearca sa il introduca in practicile favorite, ca sa umple golurile.

In Vest, de asemenea, nu exista un acord cu privire la durata potrivita a instruirii pentru a deveni maestru. Unii simt ca un an de perioada de pregatire este minimul necesar. Altii simt ca un nou maestru nu ar trebui sa predea pana cand nu are o “experienta importanta” in Reiki. Altii fac o pregatire de maestru de un weekend, in timp ce altii fac o singura initiere direct la gradul de maestru. Asa ca intrebarea este: cum e corect? Raspuns: toate aceste variante. Fiecare primeste pregatirea Reiki care este potrivita pentru el. Daca primesti acordajul de maestru, esti, prin definitia uzitata un Maestru. Realitatea este ca dupa ce primesti acordajul de maestru, poti sa incepi sa faci acordaje altora imediat. Ai nevoie de timp sa simti energia si sa inveti procesul de acordare, dar o poti face, Reiki este chiar atat de simplu si procesul de acordare, de asemenea. De asemenea, nu ar fi bine sa inveti Reiki pe cineva pana cand nu te simti confortabil cu energia, nu ai integrat-o in tine si in viata ta, pana cand nu inveti simbolurile si informatiile suficient de bine incat sa ii inveti pe altii.

Pentru tine personal, este important sa examinezi unele ganduri si convingeri care acompaniaza decizia de a face cursul de maestru. Raspunsul la aceste intrebari nu este atat de important ca a fi constient de aceste ganduri si convingeri.

In primul rand, de ce dorinta ta de a deveni maestru Reiki? Aceasta nu este o intrebare simpla, ci una care ar trebui luata bine in considerare.
Unii oameni vor sa faca nivelul de maestru pentru ei insisi, in timp ce altii vor sa il faca pentru a-i ajuta pe ceilalti. Amandoua sunt motivatii bune. Intr-un fel, nu poti cu adevarat sa ii ajuti pe ceilalti pana cand nu te vindeci pe tine, pentru ca facand asta devii mai capabil sa ii ajuti pe altii. Unele persoane vad asta ca un pas inainte pe calea spirituala. In timp ce Reiki este Sfant si un cadou de la Dumnezeu, aminteste-ti-l intotdeauna ca pe un “lucru”. Reiki nu va face lucrul de interior pentru tine, nu va sterge, magic, o intreaga viata de karma rea si nu va indeparta necesitatea de a avea de-a face cu tine insuti. De asta practicarea tehnicii japoneze Hatsurei Ho este atat de benefica pentru practicantul Reiki.

Ce ai de gand sa faci o data ce esti maestru Reiki? Unii invata sa se ajute pe ei si pe familiile lor, altii au dorinta de a fi vindecatori si de a aduce vindecarea altora. Planuiesti sa ii inveti pe altii sau sa oferi Reiki pacientilor? Ai de gand sa iei bani pentru asta sau sa dai Reiki gratuit? Exista o controversa legata de aceasta centrare pe valoarea care se da Reiki-ului , dar si intre cei care nu isi castiga existenta din Reiki si cei care si-o castiga. Unii maestri spun studentilor lor ca nu ar trebui sa faca nivelul de maestru decat daca se obliga sa vindece lumea si sunt dispusi sa isi castige existenta din Reiki. Desi este admirabil sa lucrezi si sa iti castigi existenta ca vindecator, nu este necesar sa faci asta.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu