vineri, 23 martie 2012

Simbolul de Vindecare la Distanta

Simbolul Reiki al Vindecarii la Distanta se numeste Hon Sha Ze Sho Nen. Acest simbol iti da posibilitatea sa trimiti energii de vindecare altora la distanta. Acesta poate fi folosit pentru trimirea Reiki pe partea cealalta a strazii sau in cealalta parte a lumii. Poate fi folosit cand pozitiile de vindecare sunt nepotrivite (cu un pacient ars sau cineva cu probleme de abuz sexual). In aceste cazuri, Reiki poate fi trimis la distanta in cealalta parte a camerei. Acest mod de folosire a simbolului distal se numeste “Beaming”. Acest simbol este, de asemenea, un simbol al eliberarii karmice. Ne permite sa trimitem Reiki afara in timp si spatiu. Hon Sha Ze Sho Nen este format din cinci elemente distincte. O posibila semnificatie poate fi “fara trecut, fara prezent, fara viitor”. In vindecarea la distanta, energia Reiki poate fi trimisa la la mii de kilometri departare sau in cealalta parte a camerei. Cu vindecarea la distanta este doar clipa, “fara trecut, fara prezent, fara viitor”. Este doar momentul prezent.

Unele persoane au pus stapanire pe aceasta definitie, “fara trecut, fara prezent, fara viitor”, ca o justificare ca poti trimite Reiki in trecut sau in viitor si sa le schimbi rezultatul. Este o intelegere gresita a semnificatiei acestui simbol. Uneori este util sa te uiti la ceva in contextul sau cultural si lingvistic ca sa intelegi ce reprezinta pentru cei care l-au dezvoltat. Citind istoriile invers, folosind ideile vestice actuale sau fixatiile culturale ale vestului, se creeaza neintelegeri si confuzie. Tot asa, uitandu-ne la asta folosind parerile vestice new-age creem confuzii.

Un exemplu care poate ilustra cum luam de bun ce ne influenteaza modul de gandire, conditionari culturale si fixatii, poate fi gasit uitandu-ne la modul cum folosim cuvintele ca sa aratam actiuni si idei care nu pot fi traduse usor altora cu alta cultura.Cand spun ca ma duc sa fac un “Xerox”, oamenii inteleg ca vreau sa spun ca ma duc sa fac o copie, cand spun ca am nevoie de un kleenex, oamenii inteleg ca am nevoie de un servetel. Kleenex si Xerox sunt companii ale caror nume sunt sinonime cu reperele pe care ele le reprezinta generic. Cand vorbesc de “visul american”, vorbesc de o idee culturala care se refera la a avea un serviciu bun, merg inainte, la a avea o casa, o masina, lucruri scumpe si altele. Este ceva care are o baza culturala si care nu poate fi tradusa usor celor ale caror principii si limba s-au dezvoltat in alt timp si spatiu.

In acelasi fel, HSZSN trebuie inteles in contextul, cultura si limbajul din care provine. Multi oameni au facut sa predomine acest “fara trecut, fara prezent, fara viitor”. Aceasta definitie este utila sa se explice ca energia se poate transmite si trimite oriunde ca sa ii vindece pe altii la distanta. Este mai putin utila in discutii ca schimbarea trecutului, trimitere in trecut si in viitor. Hai sa ne indepartam pentru ceva timp de aceasta definitie si sa vedem de unde a venit acest simbol.

Semnificatia este “fara trecut, fara prezent, fara viitor”, dar mai mult de genul “constiinta dreapta este radacina oricui lucru” sau “un om drept poate corecta orice gand”. Cele doua elemente tematice sunt constiinta Dreapta si radacinile gandurilor sau corectarea lor.

Usui a crescut ca budist Tendai. Tendai invata meditatia, intelegerea, pocainta, Sutra Lotus si Mikkyo (budismul esoteric). Traind clipa cu atentie si constiinta este esential. Se spune ca Usui a ajuns la o stare de Satori sau iluminare pe muntele Kurama si pe urma a descoperit ca poate vindeca.

In budism, Constiinta Dreapta sau modul drept de a gandi sunt concretizate in a opta cale de credinta. Intregul scop este sa fii atat de focalizat pe acum, pe actuala experienta in care suntem acum, clipa de clipa. Prin asta vedem radacina gandului care vine si pleaca si devenim atat de constienti de conditionarile noastre si renuntam la ele cand experimentam constiinta dreapta si vedem actuala experienta a realitatii. Sistemul Usui a fost un sistem vechi de iluminare care ti-a permis sa te vindeci si sa ii vindeci pe ceilalti.

Pentru un budist Zen trecutul nu exista. S-a intamplat. Nu se poate nimici. Un budist Zen ar vedea cum te agati de trecut si cum te tii de el strans cand mintea ta se prinde de o conditionare si acest atasament te va lega de suferinta ta. Cand te pastrezi in aceste conditionari si nu stai in prezent, te privezi de intreaga experienta a acestei clipe. Cand ramai in trecut, il recreezi nu asa cum a fost, ci asa cum nevoile tale actuale se bazeaza pe toate conditionarile pe care le ai. Daca te enervezi pe ceva ce s-a intamplat in trecut, tu nu retraiesti furia ci o recreezi in tine in prezent. In acelasi mod, putem crea viitorul, desi cea mai parte parte cu imaginatie si nazuinte si dorinte. Putem investi energie in acel viitor si chiar sa simtim raspunsuri emotionale. Ne investim ego-ul, dorintele si vointele in acest viitor si in acest fel ne conditionam singuri si reactiile noastre si ne limitam capacitatea de a fi in “acum” si de a fi spontani si deschisi. De asemenea, ne impiedicam sa raspundem in clipa cand ajungem la acel viitor. Asa ca, atunci cand trimitem spre “trecut” si “viitor”, ne trimitem in Acum, vindecand ce ducem cu noi. Tinandu-ne de trecut sau viitor, nu numai ca nu vindecam, dar perpetuam suferinta in prezent. Tinandu-ne in trecut sau in viitor, nu vindecam ci ne creem si mai multa suferinta prin a nu fi cu adevarat in prezent. Cand citim HSZSN ca “Un om drept poate corecta toate gandurile”, se poate vedea ca este vorba despre a le vindeca, de a nu ne mania, a nu ne ingrijora si acestea cu adevarat vindeca.

Un comentariu: